Klassikkoelokuvat

Klassikkoelokuvat ovat niitä elokuvia, jotka kuuluvat historiankirjoihin. Niitä katsotaan vuodesta toiseen, eikä niiden taika sammu koskaan. Klassikkoelokuvia löytyy aina elämänkerroista sotaelokuviin, trillereihin, draamoihin ja komedioihin asti. Nämä elokuvat ovat yleensä niitä, jotka ovat ansainneet lukuisia eri palkintoja vuosien varrella.

TOP 10 klassikkoelokuvat

  1. Casablanca, 1942
  2. Tuulen viemää, 1939
  3. Jerry Maguire, 1996
  4. Chitty Chitty Bang Bang, 1968
  5. Tyttöni mun, 1991
  6. Likainen tusina, 1967
  7. Indiana Jones, Kadonneen aarteen metsästäjät, 1981
  8. Blade Runner, 1982
  9. Mafiaveljet, 1990
  10. Likainen Harry, 1971
klassikkoelokuvat

Mikä määrittelee klassikkoelokuvan?

Klassikkoelokuvat ovat jotain sellaista, joka jättää katsojalle jotakin mielikuvituksen varaan. Näissä elokuvissa parasta on se, että niitä voidaan katsoa koko perheen voimin, sillä mahdolliset intiimimmät kohtaukset ovat hienovaraisia. Tällöin vanhemmat tietävät, mitä kohtauksessa tapahtuu, mutta nuoremmat eivät ymmärrä. Tämä tarkoittaa sitä, että jotain jätetään selvästi mielikuvituksen varaan.

Klassikkoelokuvia voidaan katsoa monella eri tasolla, ja jokainen ymmärtää ne omalla tavallaan. Tämän vuoksi niitä voidaan katsoa kerta toisensa jälkeen aivan yhtä suurella mielenkiinnolla. Klassikkoelokuvat saatetaan jaotella vuosien mukaan, mikä tarkoittaa elokuvia, jotka ilmestyivät 1910- ja 1950-lukujen välillä, aivan kuten Casablanca. Mutta kuten huomaatte, me ainakin määrittelemme klassikoiksi myös tämän aikakauden jälkeen ilmestyneet elokuvat.

1950-luvun jälkeen julkaistuja klassikoita kutsutaan niin sanotusti moderneiksi klassikoiksi. Yksi hyvä esimerkki tällaisesta on Titanic elokuva, joka sai ensi-iltansa vuonna 1997. Nuoresta iästään huolimatta voimme väittää, että kyseessä on oikea klassikko.

klassikkoelokuvat

Parhaat klassikkoelokuvat

Kuten jo sivustomme nimestä voi päätellä, on Casablanca elokuva mielestämme kaikkien aikojen paras klassikko. Casablanca on kuitenkin saanut lukuisia haastajia, sillä esimerkiksi vuonna 1939 julkaistu Tuulen viemää, on onnistunut viemään katsojien sydämet. Listallemme on päässyt myös hieman modernimpia klassikoita, sillä 90-luvulla julkaistut Jerry Maguire, Tyttöni mun ja Mafiaveljet, ovat taatusti ansainneet paikkansa TOP 10 -listalta.

Jos listaa olisi jatkettu TOP 20 -listaan, olisi tuolta listalta löytyneet vielä Titanic elokuva, Scarface, Karate Kid, Grease ja Aamiainen Tiffanylla. Parhaat klassikkoelokuvat ovat kuitenkin kiistelty aihe, joten jokainen varmasti osaa luoda oman listauksensa.

Kysymyksiä klasikkoelokuvista

Te kysytte - me vastaamme

Moderni klassikko tarkoittaa vuoden 1950 jälkeen julkaistua elokuvaa, joka on saanut klassikon maineen.

Ei. Saattaa kuulostaa hassulta, mutta monet jo klassikoiksi muodostuneet elokuvat eivät ole saaneet yhtään Oscar-palkintoa lukuisista ehdokkuuksista huolimatta.

Klassikkoelokuva määritetään usein esimerkiksi tietystä tyylilajista. Ne sisältävät lähes aina jotain, joka jää mielikuvituksen varaan, ja näin ollen elokuvaan ei koskaan kyllästy, vaikka sen katsoisi aina uudelleen ja uudelleen.

Tämä johtuu siitä, että tähän aikaan kaikkiin Hollywoodissa kuvattuihin elokuviin pätivät samat säännöt väkivallan, moraalittoman käytöksen ja intiimien kohtausten osalta. Tällaiset kohtaukset piti esittää epäsuorasti katsojille ja se jätti aina jotain mielikuvituksen varaan.