Casablanca elokuva

Casablanca elokuva on romanttinen draama, joka sijoittuu samannimiseen suurkaupunkiin toisen maailmansodan aikaan. Tiedossa on kaikkien aikojen rakkaustarina, kun Ingrid Bergmanin näyttelemä Ilsa jää kaupunkiin jumiin ja pyytää apua entiseltä rakastetultaan Rickiltä. Pääosassa nähdään Bergmanin lisäksi Humphrey Bogart.

  • Ohjaaja: Michael Curtiz
  • Näyttelijät: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Paul Henreid ja Claude Rains
  • Maa: Yhdysvallat
  • Kesto: 98 minuuttia
  • Ensi-ilta: 1942
casablanca

Katsojien palautteet

Melina@melina86
Read More
Upea rakkaustarina, johon on helppo eläytyä mukaan. Pakko katsoa uudelleen.
Janne@jannen1
Read More
Vanha klasikko, joka vie mukanaan. Tulee katsottua silloin tällöin uudelleen.
Kirsi@kirsivaan68
Read More
Elokuvan musiikki vie mennessään. Sitä tulee kuunneltua aina välillä.
Previous
Next

Casablanca on kaikkien aikojen rakkaustarina

Eletään maailmansodan aikaisessa Casablancassa. Kaupunki on sekasorron vallassa, sillä Casablanca on ainoa tie pois natsien valtaamasta Euroopasta. Monet kokevat kuitenkin yllätyksenä sen, että kaupungista ei ole ulospääsyä, sillä viisumin saaminen ei käy helposti.

Elokuvan pääosaa näyttelevä Humphrey Bogart on omissa oloissaan viihtyvä ravintolan omistaja Rick Blaine. Hän on kyllästynyt sodan aiheuttamaan sekasortoon ja viihtyy hyvin yksikseen. Rickin omistama ravintola puolestaan on kaupungin paras kohtaamispaikka, mutta myös uhkapelien, politikoinnin ja mustanpörssin keidas. Poliisipäällikkö, Claude Rainsin näyttelemä Renault, on kuitenkin ystävystynyt Rickin kanssa, ja antaa ravintolan pyöriä tavalliseen tahtiin.

Rickin elämä kuitenkin mullistuu, kun sisään astuu hänen entinen rakastettunsa Ilsa. Ingrid Bergmanin näyttelemä Ilsa on osasyy sille, että Rick viihtyy enimmäkseen yksin. Tällä kertaa Ilsan mukana on hänen nykyinen aviomiehensä Victor, joka on paennut keskitysleiriltä. Victor huomaa pian, että hänen vaimollaan on tunteita ravintolan omistajaa kohden. Siitä huolimatta mies tekee kaikkensa, että Ilsa pääsisi takaisin Yhdysvaltoihin, turvaan sodalta.

Rickin ja Ilsan yhteinen historia

Rick ja Ilsa tapasivat Pariisissa ennen sodan alkua. He rakastuivat toisiinsa ja suunnittelivat yhteisen elämän aloittamista jossakin Pariisin ulkopuolella. Ilsa ei kuitenkaan saapunut junaan, jolla heidän oli tarkoitus lähteä yhdessä matkaan, ja parin tiet erosivat.

Sydäntäraastava rakkaustarina paljastuu elokuvan edetessä pala palalta. Kun pianisti soittaa ravintolassa parin yhteisen kappaleen As time goes by, muistot palaavat molempien mieleen. Kyseessä on myös elokuvan tunnuskappale, joka on jäänyt taatusti myös monen katsojan mieleen.

Elokuvan loppupuolella pyörii ajatus siitä, onko parempi pitää toisesta kiinni vai päästää irti omalla kustannuksella. Jäät myös miettimään, mitä rakkaus todella on. Kyseessä on tunne, joka ei koskaan häviä, ja se on yksi syy, miksi Casablanca elokuva on noussut todelliseksi klassikoksi.

Casablanca elokuva

Casablanca elokuva - missä katsoa?

Casablanca elokuva on julkaistu sekä tavallisena dvd:nä että keräilijän erikoispainoksena. Erikoispainokselta löytyy esimerkiksi poistettuja kohtauksia, Casablanca lyhytelokuva ja dokumenttielokuva. Erikoispainoksen mukana tulee myös valokuvakirja, josta löytyy elokuvan kuvia ja keskeisiä lausahduksia. Molemmat näistä ovat ostettavissa useista nettikaupoista, mutta ne saattavat löytyä myös tavaratalojen hyllyiltä.

Casablanca elokuva löytyy myös monen suoratoistopalvelun listoilta. Esimerkiksi CMore, Elisa Viihde ja Viaplay ovat ottaneet elokuvan valikoimiinsa. Päästäksesi katsomaan, sinun tulee kuitenkin maksaa palvelun kuukausimaksu. Se ei kuitenkaan paljon kirpaise, sillä sen jälkeen myös monet muut klassikkoelokuvat ovat katsottavissasi.