Draamaelokuvat | Kaikkien aikojen parhaat draamat

Draamaelokuvat jakavat mielipiteet.

Parhaat draamaelokuvat

Draamaelokuvat ovat yksi elokuvien laajimmista lajityypeistä. Tällä genrellä on useita eri alalajeja, sillä draamat voidaan nimittäin jaotella hyvinkin yksityiskohtaisesti esimerkiksi romanttisiin, historiallisiin, oikeudellisiin ja seikkailullisiin draamoihin. Yksi asia kuitenkin yhdistää kaikkia draamaelokuvia. Niissä on lähestulkoon aina pääosassa henkilö, joka joutuu jonkinlaisiin ongelmiin elämän merkittävällä hetkellä. Ongelmat, joihin elokuvissa keskitytään liittyvät useimmiten köyhyyteen, luokkajakoon, päihteisiin tai korruptioon. Draamat jakavat katsojien mielipiteet, ja niistä joko pitää tai sitten ei pidä. Tässä artikkelissa kerromme sinulle kaikkien aikojen parhaat draamat.

Parhaat elämänkerralliset draamaelokuvat

Elämänkerralliset draamat ovat lähes yhtä vanhoja kuin itse elokuva-ala. Tällaiset elokuvat perustuvat yleensä tositapahtumiin, ja ne kertovat usein jonkun kuuluisan henkilön elämästä, ongelmista ja elämäntapahtumista. Kaikkien aikojen suosituimpiin elämänkerrallisiin draamoihin voidaan luetella seuraavat elokuvat:

  • Sotadraama Napoleon, 1927
  • Romanttinen sotadraama Kleopatra, 1963
  • Sotadraama Lincoln, 2012

Romanttiset draamat, jotka jokaisen pitäisi nähdä

Romanttiset draamaelokuvat eroavat hyvin pitkälti elämänkerrallisista draamoista, sillä ne kiinnostavat kaikkia romantiikannälkäisiä katsojia. Parhaisiin romanttisiin draamoihin voidaan luetella esimerkiksi Casablanca, Englantilainen potilas, Hiljaiset sillat, Titanic sekä tietenkin Romeo ja Julia. Osa näistä elokuvista on onnistunut myös saavuttamaan klassikon maineen. Vaikka kyseessä on romanttinen elokuva, sopii se aika pitkälti koko perheen katsottavaksi, sillä tämän lajityypin elokuvat esittelevät romantiikan hyvin hellävaraisesti.

Romanttiset draamat voidaan jaotella myös alakategorioihin. Näitä voivat olla esimerkiksi intialaiset romanttiset draamat sekä ranskalaiset ja suomalaiset romanttiset draamat. Parhaat suomalaiset elokuvat tästä kategoriasta ovat ehdottomasti Roinilan talossa, Minä ja Morrison, Oma maa, Kätilö sekä Keisarikunta. Jokainen katsoja tietenkin valitsee itse ne omat suosikkinsa, mutta arvostelumme perustuvat lähinnä elokuvien saamiin katsoja-arvioihin sekä ikimuistoisiin elokuviin, jotka ovat muodostuneet osittain jo klassikoiksi. Klassikoita ei nimittäin mielestämme voi ikinä vähätellä tai jättää mainitsematta.

Historialliset draamaelokuvat

Draamat jaetaan myös historiallisiin elokuviin. Ne voivat joko perustua tositapahtumiin tai jonkun historiallisen henkilön elämään elämänkerrallisen elokuvan tavoin. Historialliset draamat sijoittuvat usein johonkin aiempaan merkittävään ajanjaksoon tai sitä muistuttavaan ympäristöön. Myös tämä lajityyppi voidaan lajitella alempiin kategorioihin, jotka ovat esimerkiksi intialaiset, suomalaiset ja yhdysvaltalaiset historialliset draamat. Kaikkien aikojen parhaita historiallisia draamoja ovat mielestämme Troija, Faaraoitten maa, Zorron naamio, Pocahontas, Susien klaani, 55 päivää Pekingissä sekä Hannibal. Nämä elokuvat lukeutuvat mielestämme siis maailmanlaajuisesti kaikkein parhaisiin historiallisiin tuotoksiin.

Suomalaiset historialliset draamat kiehtovat varmasti monia suomalaisia katsojia, sillä ne kertovat usein Suomen historiasta. Katsomalla tämän lajityypin elokuvia, voi tuntea, millaista elämä oli elokuvan tapahtumien aikaan, ja oppia jotakin mielenkiintoista Suomen historiasta. Suomalaisista historiallisista draamoista ehdottomasti mainitsemisen arvoisiin elokuviin kuuluvat Armi elää!, Hylätyt talot autiot pihat, Kulkurin valssi sekä Täällä Pohjatähden alla. Mielestämme jokaisen suomalaisen tulisi katsoa ainakin muutama vanha suomielokuva, jotta niiden loisto säilyisi mahdollisimman pitkään.